ئیستاتیكا جهى بابه‌ته‌كێ گرنگه‌ ژ بابه‌تێن ئه‌ده‌بى. ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ ب ناڤونیشان(ئیساتیكا جهى د ڕۆمانین سه‌برى سلیڤانه‌یدا)، كو تێدا هه‌ول هاتییه‌ دان، به‌حسێ ئیستاتیكا جهى د چار ڕۆمانێن سه‌برى سلیڤانه‌یدا بهیته‌ ده‌ستنیشانكرن، كو ل دویڤ ڕێبازا وه‌سفى شیك - Haji, Nawzad Abdullah; Ghafar, Nergiz Mohammed (Journal of Duhok University, 2021)
ئیستاتیكا جهى بابه‌ته‌كێ گرنگه‌ ژ بابه‌تێن ئه‌ده‌بى. ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ ب ناڤونیشان(ئیساتیكا جهى د ڕۆمانین سه‌برى سلیڤانه‌یدا)، كو تێدا هه‌ول هاتییه‌ دان، به‌حسێ ئیستاتیكا جهى د چار ڕۆمانێن سه‌برى سلیڤانه‌یدا بهیته‌ ده‌ستنیشانكرن، كو ل دویڤ ڕێبازا وه‌سفى شیكارى هاتییه‌ ئه‌نجامدان. گرنگترین ئه‌نجامێ ڤه‌كۆلین گه‌هشتییێ ئه‌وه‌، كو ئیستاتیكا جهى دڕۆمانێن ڕۆمانڤێسى دا جهه‌كێ مه‌زن ڤه‌گرتییه‌ و چ ژلایێ سروشتى یان هونه‌رى بیت. ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ ژبلى پێشه‌كى و ئه‌نجامان ژ دوو پشكان پێكدهێت، پشكا ئێكێ ل دۆر ( ئیستاتیكا و ڕه‌هه‌ندێ ئه‌وێ ) و پشكا دووێ یا تایبه‌ته‌ ب دیاركرنا (ئیستاتیكا جهى د ڕۆمانێن سه‌برى سلێڤانیدا).