رەنگدانەوەی كۆمەڵكوژی كورد و میللەتانی تر لە كتێبی كۆمەاڵیەتی قۆناغی بنەڕەتی لە هەرێمی كوردستان - SIWAYLI, IDRIS (Journal of Duhok University, 2021)
كۆمەڵكوژی میللەتان لە مێژوودا بە شێوەی جیاواز ئەنجامدراوە، بەاڵم هەوڵی جۆراوجۆر هەیە و چەندین رێگا گیراونەتەبەر تا ئەو كارەساتانە لە داهاتودا دووبارەنەبنەوە، یەكێك لە دیارترین رێگاكانی ئاشناكردنی نەوەكانی داهاتوو بەو كۆمەڵكوژیانە بواری پەروەردەیە، لەناو پەروەردەشدا لە دووتوێی خوێندنی زانستە مرۆییەكان بابەتی كۆمەڵكوژی جێكراوتەوە، كۆی ئەو بابەتەش بە پلەی یەكەم بەو ئامانجەیە نەوەكانی داهاتوو بە شێوەیەك پەروەردە بكرێن مرۆڤدۆست بن و رێگربن لە دووبارەبونەوەی ئەو كۆمەڵكوژیانەی لە رابردوودا روویداوە. لە هەرێمی كوردستانیش لە قۆناغی بنەڕەتی بابەتە مرۆییەكان لە چوارچێوەی كتێبی كۆمەاڵیەتی لە پۆلی چوار تا نۆی بنەڕەتی دەخوێندرێت، بەوپێیەی كورد یەكێكە لەو نەتەوانەی لە رابردودا چەندینجار رووبەڕووی كۆمەڵكوژی بوەتەوە، پێشبینی دەكرێت لەو كتێبانەدا بابەتی كۆمەڵكوژی كورد و میللەتان بە گرنگییەوە باس كرابێت، تا نەوەكان بەو كارەساتانە ئاشنابكرێن. لەبەر رۆشنایی ئەوەی باسكرا، ئەم توێژینەوە هەوڵێكە بۆ روونكردنەوەی رەنگدانەوەی بابەتی كۆمەڵكوژی و رۆڵی لە ئاشناكردنی نەوەكان بەو مەرگەساتانەی بەسەر میل لەتاندا هاتووە، توێژەر دەخوازێت لە رێگەی وەاڵمدانەوەی دوو پرسیارەوە ئەو ئامانجە بەدیبێنێت: 1 -تا چ رادەیەك كۆمەڵكوژی كورد لە كتێبی كۆمەاڵیەتی قۆناغی بنەڕەتی رەنگیداوەتەوە؟ 2 -تا چ رادەیەك كۆمەڵكوژی میللەتانی تر لە كتێبی كۆمەاڵیەتی قۆناغی بنەڕەتی رەنگیداوەتەوە؟ توێژەر لە توێژینەوەكەدا رێبازی وەسفی بەراوردكاری و ئامرازی شیكردنەوەی ناوەرۆك )تحلیل المحتوی ( بەكارهێنا، گەیشتە ئەو ئەنجامەی كە كۆمەڵكوژی كورد بە شێوەیەكی الواز لە كتێبی كۆمەاڵیەتی قۆناغی بنەڕەتی لە هەرێمی كوردستان رەنگیداوەتەوە، كۆمەڵكوژی م یللەتانی تر لە كتێبی كۆمەاڵیەتی قۆناغی بنەڕەتی هیچ باسنەكراوە. پێشەكیی كۆمەڵكوژی میللەتان لە مێژوودا بە شێوەی جیاواز ئەنجامدراوە، بەاڵم هەوڵی جۆراوجۆر هەیە و چەندین رێگا گیراونەتەبەر تا ئەو كارەساتانە لە داهاتودا دووبارەنەبنەوە، یەكێك لە دیارترین رێگاكانی ئاشناكردنی نەوەكانی داهاتوو بەو كۆمەڵكوژیانە بواری پەروەردەیە، لەناو پەروەردەشدا لە دووتوێی خوێندنی زانستە مرۆییەكان بابەتی كۆمەڵكوژی جێكراوتەوە، كۆی ئەو بابەتەش بە پلەی یەكەم بەو ئامانجەیە نەوەكانی داهاتوو بە شێوەیەك پەروەردە بكرێن مرۆڤدۆست بن و رێگربن لە دووبارەبونەوەی ئەو كۆمەڵكوژیانەی لە رابردوودا روویداوە. لە هەرێمی كوردستانیش لە قۆناغی بنەڕەتی بابەتە مرۆییەكان لە چوارچێوەی كتێبی كۆمەاڵیەتی لە پۆلی چوار تا نۆی بنەڕەتی دەخوێندرێت، بەوپێیەی كورد یەكێكە لەو نەتەوانەی لە رابردودا چەندینجار رووبەڕو وی كۆمەڵكوژی بوەتەوە، پێشبینی دەكرێت لەو كتێبانەدا بابەتی كۆمەڵكوژی كورد و میللەتان بە گرنگییەوە باس كرابێت، تا نەوەكان بەو كارەساتانە ئاشنابكرێن