ڤه‌كرنا كۆدێن جڤاكى یێن گۆتارا سینه‌مایى د فیلمێ كوردی (دەربازبوون ژ غوبارێ) دا - AHMED, SHURASHVAN ADIL; MOSA, ABDUL-WAHAB KHALID (Journal of Duhok University, 2022)
سینه‌ما ئالاڤه‌كێ كاریگه‌ره‌ د ناڤ جڤاكیدا ژ به‌ر ئه‌وان ڕۆلێن گرنگێن د ژیانا مروڤایه‌تیێدا دگێڕیت. ڕێكه‌كا ڕاگه‌هاندنى و جه‌ماوه‌رییه‌، پشتبه‌ستنێ ل سه‌ر گوهى و چاڤى دكه‌ت. گرنگییا ئه‌وێ یا د شیانا ئه‌وێدا بۆ كاریگه‌رییێ و كارلێكرنێ، چونكو خۆدیكه‌كه‌ ڕه‌نگڤه‌دانا دۆرهێلى ب هه‌مى جیاوازى، گوهۆڕین و نویاتیێن ویڤه‌ دكه‌ت. سینه‌ما كوردى ژى ده‌ربڕینێ ژ چه‌ند كه‌یسكان دكه‌ت، ب تایبه‌ت ئه‌وێن گرێداى ب تاكێ كوردڤه‌ و ئه‌و كاودان و ڕویدانێن ب سه‌رێ گه‌لێ كورد هاتین. هوسا دیاردبیت كو گرنگییا ئه‌وێ ژ لایەکیڤە یا د گرێدان و په‌یوه‌ندییا د ناڤبه‌را فیلمێ سینه‌مایى و جڤاكیدا و ژ لایەکێ دیڤە یا د گرێدانا بینه‌رى ب سینه‌مایێڤه‌ و كاریگه‌رییا ئه‌وێ ل سه‌ر ئەوی. ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ ب ناڤۆنیشانێ "ڤه‌كرنا كۆدێن جڤاكى یێن گۆتارا سینه‌مایى د فیلمێ كوردی (دەربازبوون ژ غوبارێ)دا" تێدا شڕۆڤه‌كرنا گۆتارا سینه‌مایى هاتییه‌ كرن ب ڕێكا ڤه‌كرنا كۆدێن جڤاكى ئه‌وێن د فیلمیدا بكارهاتین. ژ لایێ خۆڤە هه‌ر گۆتاره‌كا سینه‌مایى هه‌لگرا چه‌ند لایه‌نێن جڤاكى، سیاسى و ڕه‌وشه‌نبیریێن تایبه‌ته‌. د هه‌ر فیلمه‌كیدا ژی كۆمه‌كا هێمایان دهێنه‌ بكارهینان بۆ هندێ ئارمانج و واتایا ئه‌وى بهێته‌ دیاركرن. ئه‌ڤ چه‌نده‌ ژى دبیت ب شێویه‌كێ ئاشكرا یان ڤه‌شارتى بهێته‌ به‌رجسته‌كرن، له‌ورا پێدڤییه‌ ئه‌و كۆد بهێنه‌ ڤه‌كرن ئه‌وێن مه‌به‌ستێ دیاردكه‌ن. بۆ ئه‌نجامدانا ڤه‌كۆلینێ؛ فیلمێ (ده‌ربازبوون ژ غوبارێ) هاتییه‌ وه‌رگرتن و ب شێوه‌یه‌كێ سیمیۆلۆژى و ل دویڤ مۆدێلا (جۆن فێسك)ى هاتییه‌ شڕۆڤه‌كرن. ل دەمێ به‌رێخودانا هه‌ر فیلمه‌كی؛ كۆمه‌كا هێمایێن زمانى و نه‌زمانى ل به‌رچاڤ دكه‌ڤن. گه‌هشتنا واتا و مه‌به‌ستا هه‌ر هێمایه‌كی ژى پێدڤى ب شڕۆڤه‌كرنێ هه‌یه‌، له‌ورا دڤێت ئه‌و هه‌مى هێما ژێك بهێنه‌ جوداكرن و ڤه‌گه‌ڕنه‌ ئاماژه‌یێن خۆ و كۆدێن بكارهاتى بهێنه‌ ڤه‌كرن. پشتى دیاركرنا كۆدێن جڤاكى و به‌رجسته‌بوونا ئه‌وان د هه‌ر گرته‌یه‌كێدا؛ كۆدێن جڤاكى هاتینه‌ ڤه‌كرن و واتا، مه‌به‌ست و ئه‌ركێن ئه‌وان هاتینه‌ دیاركرن