گوند و گوندەوارى ل هەرێما جەزیرە وموصل دناڤبەرا سەدەیێن (3-8مش/9-14ز) ڤەکولینەکه‌ ل دوور ئەگەر وهوکارێن ئاڤاکرن ووێرانبوون وچولبوونا وان - NAJMAN , WALID MUHAMMAD; TAWFIQ, ZERAR SEDDIQ (Journal of Duhok University, 2022)
ئه‌ڤ ڤه‌كولينه‌ ب ناڤێ ناساندنا گوند وگونده‌واريه‌ ل هه‌رێما جه‌زيره‌ وموصل دناڤبه‌را سه‌دێ (3-8مش/9-14ز) ئاماژه‌يه‌كه‌ بو ناساندنا گوندى وژيانا گونده‌واريێ ل وێ ده‌ڤه‌رێ ل سه‌ده‌ێن ناڤه‌راست يا ديرۆكا ئيسلامێدا. هه‌روه‌سا دياركرنا ئه‌گه‌رێن په‌يدابوونا گوندان، ولايه‌نێن ئابوورى وته‌ناهى وچه‌وانيا ناڤكرنا گوندان ودياركرنا ئه‌گه‌ر وهوكارێن ئاڤاكرن ومه‌زنبوونا گوندان وئه‌گه‌رێن وێرانبون وچولبوونا گوندان. ئارمانج ژ ڤێ ڤه‌كولينێ ئه‌وه‌ ل وى سه‌رده‌مى دياركرى ژين وژيارا گونده‌واريێ ل هه‌رێما جه‌زيره‌ وموصل دياربكه‌ن، هەروەسا گرنگیا بابەتى دزڤرتە وێ چەندێ كو به‌ريا نوكه‌ چ ڤه‌كولين ونامه‌يێن زانستى ل سه‌ر وى بابه‌تى نه‌هاتينه‌ نڤيسين، ژبەر هندێ مە ب فەر زانى فێ ڤەکولینێ لسەر في بابەتى بنڤێسین ژبو دیارکرنا ژین وژیارا گوندان ل هەرێما جەزیرێ وموصلێ، ودیارکرنا ئەگەرێن ئاڤاکرن وچولبوونا گوندا ل سەدێن ناڤەراست ددیرۆکا ئیسلامیدا