دەستهەڵات و پێگیریکرن د زمانێ دادگەهاندا - MAHMOOD, CHIMAN NIDHAMADEEN; ABDULLAH, ABDULSALAM N. (Journal of Duhok University, 2022)
زمان وه‌ك ره‌گه‌زه‌كێ سه‌ره‌كى د كاروبارێن یاسایى و دادگه‌هیدا دهێته‌ دانان، چونكى بنه‌مایه‌كێ سه‌ره‌كییه‌ د پێكهاتنا تێكست و مادێن یاسایى و به‌ڵگه‌نامه‌ و كه‌یسێن دادگه‌هی و چاره‌سه‌رییا واندا، له‌ورا پێدڤییه‌ تایبه‌تمه‌ندى و ئه‌رك و جورێن زمانێ دادگه‌هى بهێنه‌ ده‌ستنیشانكرن ب مه‌به‌ستا وێ چه‌ندێ كو زمانێ دادگه‌هى زمانه‌كێ زانستییه‌ و ژلایێ بكارهێنه‌ر و بوارێن بكاریئینانێ و ئارمانجێن ویێن چاڤه‌رێكرى ژ زمانێ ئاسایى دهێته‌ جوداكرن. زمانێ دادگه‌هان په‌یوه‌ندییه‌كا موكم ب ده‌ستهه‌ڵاتێ و كاروبارێن وێ و پاراستنا به‌رژه‌وه‌ندیێن وێڤه‌ هه‌یه‌، كو ئه‌ڤ زمانه‌ د خزمه‌تا ده‌ستهه‌ڵاتا گشتیدا كار دكه‌ت، و هه‌مى یاسا ژ لایێ ده‌ستهه‌ڵاتا گشتیڤه‌ دهێنه‌ بجهئینان، ئانكو یاسا و ده‌ستهه‌ڵات پێكڤه‌ دهێنه‌ گرێدان، چونكى ئێك ژ تایبه‌تمه‌ندیێن دارشتنا یاسایان پێدڤییه‌ سیاسه‌تا یاسادانانێ (تشریع) ل گه‌ل سیاسه‌تا گشتییا وه‌لاتى رێك بكه‌ڤیت، و ب ئه‌ڤێ چه‌ندێ سیایه‌تا گشتییا ده‌ساتهه‌ڵاتێ نه‌شێت بهێته‌ جێبه‌جێكرن ئه‌گه‌ر دناڤ یاسایه‌كێدا نه‌هێته‌ دیتن. زمانێ دادگه‌هان زمانێ جێبه‌جێكرنێیه‌، هه‌ر ده‌مێ ل ده‌ستوور و یاسا و سیسته‌مێ سیاسى و جڤاكى و ئابوریێ وه‌لاتیدا هاته‌ بكارئینان، ئێكسه‌ر ژ لایێ جهێن په‌یوه‌ندیدارڤه‌ دهێته‌ جێبه‌جێكرن، و ئه‌ڤه‌یه‌ زمانێ دادگه‌هان دكه‌ته‌ زمانێ ده‌ستهه‌لات و پابه‌ندكرن و سه‌روه‌ریێ. ئه‌ڤ ڤه‌كولینه‌ ژبلى پێشه‌كى و ئه‌نجامان، پێك دهێت ژ بابه‌تێن (كاریگه‌رییا زمانى ل ناڤ دادگه‌هان، زمانێ دادگه‌هان ژ لایێ تایبه‌تمه‌ندى و ئه‌رك و جۆرێن ویڤه‌، زمانێ دادگه‌هان و ده‌ستهه‌ڵات، و ده‌ستهه‌ڵات د زمانێ دادگه‌هاندا)، ل دوماهیێ كورتییا ڤه‌كولینێ ب زمانێ عه‌ره‌بى و ئنگلیزى هاتییه‌ نڤێسین