هه‌لسه‌نگاندنا ساخله‌تێن فیزیایى و كیمیایی ئاڤا ژێر عه‌ردی ل ده‌شتا باشورێ ئاكرێ - TAYIB, HALKAFT SADIQ; SABAH, SAMEER RAJAB (Journal of Duhok University, 2022)
هه‌لسه‌نگاندنا ساخله‌تێن فیزیایى و كیمایى یێن ئاڤا ژێر عه‌ردى ل ده‌شتا باشوورێ قه‌زا ئاكرێ هاتیه‌ ئه‌نجامدان ب رێكا خاندنا و شلوڤه‌كرنا ساخله‌تێن (51) ژ بیر وكانیان د سنوورێ ده‌ڤه‌را ڤه‌كولینێ دا و بشێوه‌كى نه‌ریك ,د شلوڤه‌كرنا ساخله‌تێن جورێ یێن بیر وكانێێن هه‌اتینه‌ هه‌لبژاردن پروسا نیشاندانا جهه‌كى بو ساخله‌تێن فیزیائی و كیمیایى یین ئاڤا ژێر عه‌ردى لسه‌ر رووبه‌رێ جوگرافى یێ ده‌ڤه‌را نافبرى هه‌ته‌ ئه‌نجامدان بكارئینانا ته‌كنیكى سیسته‌مێن پێزانینێن جوكرافى و ئالاڤێن تمامكرنا جهه‌كى (Spatial interpolation), وده‌رئه‌نجام هاتنه‌ به‌راووردكرن دگه‌ل پێڤه‌رێن ستاندر یێن ژماره‌یى ێن رێكخراوا ته‌ندروستى یا جیهانى بۆ سالا(WHO2004) دیسان دگه‌ل پیڤه‌رێن ستاندرێن عیراقى (IQS 2009), له‌وما به‌هرا پتریا ساخله‌تێن فیزیایى و كیمیایى ل ده‌ڤه‌را خاندنێ ژ جۆرێن هه‌ره‌ باش و گونجاون بۆ كاروبارێن كارئینانا روژانه‌ یا مروڤان و دناف ماڵ دا بۆ چاندنێ و كاروبارێن پیشه‌سازى , ژبلى ئیك ره‌گه‌زى فیزیایى بناڤێ شێلى بونا ئاڤى (NTU)نه‌یێ گونجایه‌ بۆ ڤه‌خارنى به‌لێ یى گونجایه‌ بۆ كاروبارێن كشتوكالى و پیشه‌سازى