كاریگه‌رییا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر واتابوون و ڕێزمانیبوونا ڕسته‌یا زمانێ كوردى (گوڤه‌را به‌هدینى) وه‌كو نموونه‌ - TAHIR , NASRIN ABDULLA MOHAMMED; ALI, SHERZAD SABRI (Journal of Duhok University, 2023)
بابه‌تێ ڕۆلێن واتایى ژ بابه‌تێن گرنگێن زمانییه‌، ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ هه‌وڵدانه‌كه‌ بۆ دیاركرنا كاریگه‌رییا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر په‌یداكرنا ڕسته‌یێن گونجاى، ژ لایێ واتایێڤه‌ و دیاركرنا نه‌دروستیێ د بكارهینانا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر په‌یداكرنا ڕسته‌یێن نه‌گونجاى، هه‌روه‌سا كاریگه‌رییا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر په‌یداكرنا ڕسته‌یێن ڕێزمانى، هه‌روه‌سا دیاركرنا نه‌دروست بكارهینانا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر په‌یداكرنا ڕسته‌یێن نه‌ڕێزمانى، د ئه‌ڤێ ڤه‌كۆلینێدا هه‌وڵ هاته‌ دان، كو هه‌ردوو لایه‌نێن واتابوون و ڕێزمانیبوونێ جودا بهێنه‌ دیاركرن و ل سه‌ر ڕسته‌یێن زمانێ كوردى، گۆڤه‌را به‌هدینى بهێنه‌ په‌یره‌وكرن، هه‌روه‌سا هه‌ردوو پێكڤه‌ ژى هاتینه‌ دیاركرن. و كا چه‌وا دروست بكارهینانا ڕۆلێن واتایى ڕسته‌یێن گونجاى و ڕیزمانى به‌رهه‌مدهینیت. ڤه‌كۆلین ل دویڤ ڕێبازا وه‌سفى شیكارى هاتییه‌ ئه‌نجامدان و مۆدێلا (ڤان ڤالین)ى بۆ ڕولێن واتایى يا سالا (2001ز) هاتییه‌ بكارهینان، هه‌روه‌سا نموونه‌ ژ ئاخڤتنا ئاساییا خه‌لكێ سه‌نته‌رێ دهۆكێ هاتینه‌ وه‌رگرتن، گرنگترین پرسیارێن ڤه‌كۆلینێ ئه‌ڤه‌نه‌: چه‌وا ڕۆلێن واتایى كارتێكرنێ ل سه‌ر دروستبوونا ڕسته‌یێن گونجاى و ڕێزمانى دكه‌ن؟ ئه‌رێ نه‌دروست بكارنه‌هینانا ڕۆلێن واتایى دبیته‌ ئه‌گه‌رێ په‌یداكرنا ڕسته‌یێن نه‌گونجاى یان نه‌ ڕێزمانى؟ ل دوماهییێ ژى گرنگترین ئه‌نجامێن ڤه‌كۆلینێ هاتینه‌ دیاركرن، گرنگترین ئه‌نجام ئه‌وبوو ئه‌و ئەگەر ڕۆلێن واتاییێن ئارگیومێنتێن كارى ل گه‌ل ئه‌وان ڕۆلان بگونجن یێن پریدیکەیت وه‌ردگریت دێ واتابوون و ڕێزمانیبوون په‌یدابن، به‌لێ ئه‌گه‌ر ل گه‌ل نه‌گونجن دێ واتانه‌بوون و ڕێزمانینه‌بوون په‌یدابیت