پەیوەندییا دناڤبەرا دەستپێک و دوماهییا تێكستێ ڕۆمانێدا (ڕۆمانا مژاباد یا ژان دوستی وەك نموونە) - MOHEMMED, REJEEN Y.; MOHEMMED , FARHANG M. (Journal of Duhok University, 2023)
ئەڤ ڤەكولینە هەولدانەكە ژ بۆ دیار كرنا رۆلێ‌ دەستپێكێ‌ وەكو ئێك ژ پارچێن گرنگ د ناڤا تێكستیدا كو چارچووڤێ‌ هزرییێ تێكستی و لایەنەكێ‌ سەرەكی ژ مەبەست و زانیاریێن د ناڤا تێكستی دا د ئێخیتە بەر دەستێ‌ خواندەڤانی، هەر ژ بەر گرنگییا رولێ‌ وێیە كو هەر تشتەكێ‌ ل دویڤ دەستپێكێ دهێت، سەرەداڤێن وێ‌ د دەستپێكێدا دهێتە دیتن. د ڤەگێرانناسیێدا دەستپێكێ‌ جهەكێ‌ بەرچاڤ وەرگرتییە، نەخاسمە ژ بەر پەیوەندییا وێ‌ دگەل دوماهیێ‌ كو هەر دوو پێكڤە هەڤسەنگییا واتاییا تێكستی تمام دكەن و بوهایێ تێكستی ژی هەتا رادەیەكی ب رێیا وان دەستنیشان دبیت. ل دویڤ باوەرا (گریماس، لویی شتراوس، تودوروف و كریستیڤا)یێ، پەیوەندییا دناڤبەرا دەستپێك و دوماهییێ ل سەر شێوەیێن (وەكهەڤی- جوداهی-بەرسڤدان)ێ ئاڤا دبیت. ل سەر بنەمایێ ئەڤان شێوەیێن دەستنیشانكری، مە رۆمانا مژاباد یا ژان دۆستی وەكو نمونە وەرگرتییە و د بیاڤێ‌ پراكتیكرنێدا گرنگییا ئەڤێ‌ پەیوەندییێ ژ دوو لایەنانڤە هاتییە دیار كرن، ژ لایەكیڤە پەیوەندییا دناڤبەرا دەستپێك و دوماهییا رۆمانێ‌ هاتییە دەستنیشانكرن و ژ لایەكێ‌ دیڤە پەیوەندییا د ناڤبەرا دەستپێك و دوماهیێن هەمی بەشێن رۆمانێ‌ هاتییە دیار كرن كو د میانا ئەڤی كاریدا وەسا دیار بوو پەیوەندییا دناڤبەرا دەستپێك و دوماهیێن رۆمانا مژاباد دا، زێدەتر ل شێوەیێ وەكهەڤیێ ئاڤا بووینە