هه‌لویستێ حكومه تا ئیرانێ ژ دامه‌زراندنا حكومه‌تا هه‌رێما كوردستانێ(1992) - ABDULLAH , DILDAR IBRAHIM; MIRKHAN, HOZAN SULEIMAN (Journal of Duhok University, 2023)
كوردستانا عیراقێ لدوماهیا سالێن هه‌شتیان روبه‌روویى ره‌وشه‌كا خراپا سیاسى وئابورى بوو نه‌خاسمه‌ پشتى هه‌لمه‌تێن ئه‌نفالێن سالا 1988 روویداى، وئه‌وا لده‌ستپێكا سالێن نوتان دا روویداى درێژه‌ پێدانا وێ ره‌وشێ بوو، وكه‌ڤته‌ به‌ر پێلێن سیاسه‌تا درندانه‌ یا رژێما به‌عس، خه‌لكێ كوردستانێ دڤه‌رێژا ئه‌ڤێ سیاسه‌تێ تووشى ئاواره‌بوونێ وره‌وشه‌كا خرابا ئابوورى بوو، د ئه‌ڤێ قوناغێ دا به‌ره‌یێ كوردستانێ پلانا ئه‌نجامدانا سه‌رهه‌لدانه‌كا سه‌رتاسه‌رى ل كوردستانا عیراقێ دارێژت وسه‌رهه‌لدان وه‌ك پروسه‌یه‌كا نیشتمانى وجه‌ماوه‌رى ل هه‌مى باژیرو وباژێركێن كوردستانێ هاته‌ ئه‌نجامدامن، ب پشته‌ڤانیا پێشمه‌رگه‌ وخه‌لكێ كوردستانێ راپه‌رینه‌ك دژى حكومه‌تا عیراقێ ئه‌نجامدا، وشیان پرانیا ئاخا كوردستانێ ئازاد بكه‌ن، به‌لێ ژبه‌ر بارودوخێ نیڤده‌وله‌تى ونافخویى كوچا ب كوم هاته‌ ئه‌نجامدان، ئه‌ڤێ كوچێ وه‌كر ئه‌نجومه‌نێ ئاسایشا نیڤده‌وله‌تى ل 5 نیسانا 1991 نه‌چار بوو بریارا 688 ودانانا هێلا(36) یا ئارامیێ بو پاراستنا گه‌لێ كورد بكه‌ڤنه‌ دبوارێ جێبه‌جێكرنێ دا. ئه‌ڤه‌ بو ده‌لیڤه‌ كو هه‌لبژارتنێن ئه‌نجومه‌نێ نیشتمانیا كوردستانێ ل 19 ئایار1992بهێنه‌ ئه‌نجامدان وئێكه‌م ئه‌نجومه‌نێ وه‌زیران یێ كوردستانێ ل 4 ته‌مموز1992 بهێته‌ دامه‌زراندن. پشتى حكومه‌ت هاتیه‌ دامه‌زراندن ترس ودوودلیا ده‌وله‌تێن هه‌ڤسو ژوانا ئیرانێ زێده‌تر بوو، ئیرانێ ده‌ست ب فشاران كر لسه‌ر حكومه‌تا هه‌رێمێ، چونكى ب ئاشكه‌رایێ هه‌لویستێ دژایه‌تیا خوه‌ راگه‌هاند، دپروسه‌یا ماڤى چاره‌نڤیسینا گه‌لى كورد دا، وگرێدانا پاراستنا ئێك پارچه‌یا ئاخا عیراقێ بوویه‌ وهه‌ڤدژیا هه‌ر پێشڤه‌چونه‌كێ بو دامه‌زراندنا قه‌واره‌كێ سه‌ربه‌خو ل كوردستانا عیراقێ كریه‌