خواندنا تێکستا ( هزرێن ب وێر و نەوێر ) یاهۆزانڤان (شەمال ئاكرەی) ل دویڤ بنەمایێ (ئەزموونا بەرێ) ل دەڤ (یاوس)ی - HAMI, BANGEEN IBRAHIM; QADER, **KARZAN MOHSIN (Journal of Duhok University, 2023)
ئاسۆیێن چاڤەرێکرنێ ل دەف یاوسی ب بەرێ بونیادی یێ تیۆرا وەرگرتنێ دهێتە هژمارتن کو ئەڤە تێگەهەکێ نوییە بۆ دیتنا مێژوویی و شرۆڤەکرنا دیاردا ئەدەبی. بنەمایێ (ئەزموونا بەرێ) ئێکە ژ وان بنەمایێن گرنگێن د ناڤ تیورا یاوسی دا کو گرنگیێ ددەتە باگراوەندێ رەوشەنبیرى و ئەدەبی یێ خواندەڤانى، واتە هەر خواندەڤانەکى کۆمەکا بریار و پیڤەران ل دەف وى هاتینە چەسپاندن و بووینە ئەزموونەک ل دەڤ وى کو دەقەکى د خوینیت و چاڤەرێی وێ گونجاندنێ دکەت د ناڤبەرا ئەزموونا بەرێ یا خواندەڤانى و ئاسۆیێن چاڤەرێکرنێن دەقیدا. پێرابوونێن ڤى بنەمایێ ئەوە کو گرنگیى ب ئەزموونا بەرێ یا خواندەڤانى ل دەمێ شرۆڤەکرنا هەر دەقەکێ شعرى ددەت . مە دڤێ ڤەکولینێدا بزاڤ کرییە ئەڤى بنەمایی ل سەر دەقەکێ شعرى یێ نویخاز ئەوا ل ژێرناڤونیشانێ (هزرێن ب وێر و نەوێر) یا هۆزانڤان (شەمال ئاکرەی) پراکتیزەبکەین، بۆ ڤێ چەندێ ئەم پێدڤى ب پراکتیزەکرنا چەند لایەنەکێن ڤى بنەمایینە ل سەر دەقێ شعریێ ناڤبرى برێکا دوو قوناغێن سەرەکى: (قوناغا بەرى شرۆڤەکرنێ) و (قوناغا پشتى شرۆڤەکرنێ) ل دەڤ هۆزانڤانێ ناڤبرى. ژبەر ئەوا ل سەری مە دیاركری ، مە سێ جۆرێن خواندەڤانا هەلبژارتینە (مامۆستایێ زانكویی، رەخنەگرەكێ ئەدەبی، قوتابییێ زانكۆیی) و ئەڤ بنەمایێ مە ئاماژە پێدایی ب هەموو سروشت و رەهەندێن وێڤە مە هندەك پرسیار ئاراستەیی هەر سێ جۆرێن خواندەڤانان كرینە.