هه‌لویستێ په‌رله‌مانێ مسرێ ژ په‌یوه‌ندیێن مسرى – به‌ریتانى (1924-1936 خواندنه‌كا مێژوویى) - ABBAS , MOHAMMED HAMED; MOHEMMAD, SHERZAD ZAKARIA (Journal of Duhok University, 2023)
وه‌ڵاتێ مسرێ ل سالاَ (1924) روودانه‌كا سیاسى یا گرنگ بخۆڤه‌دیت، ئه‌وژى دامه‌زراندنا په‌رله‌مانێ مسرێ ب هه‌ردوو جڤاتێن (نوونه‌ران و پیران) بوو ، ئەڤى په‌رله‌مانى ڕوله‌كێ مه‌زن د سیاسه‌تا مسرێ یا ژ ده‌رڤه‌ دگێران، بتایبه‌ت د په‌یوه‌ندیێن مسرى و به‌ریتانيدا، لده‌سپێكا ئەڤان په‌یوه‌ندییان ئه‌وژى دانوستاندنێن دناڤبه‌را هه‌ردوو لایه‌نان دا ده‌رباره‌ى سه‌ربه‌خۆیا مسرێ بوون، ژ گرنگترین ڤان دانوستاندنان (سعد زغلول – مكدونالد Macdonald 1924) و (ثروت– چمبرلن Chamberlain 1927-1928) و (محمد محمود–هندرسون Henderson 1929) و (مصطفى النحاس–هندرسون Henderson 1930) و ل دووماهیێ گرێدانا په‌یمانا (1936) بوو . بۆ ئەڤێ مه‌به‌ستێ چه‌ندین پرسیار هاتینه‌ ئازراندن، وه‌ك : ئایه‌ په‌رله‌مانێ مسرێ ل ئەڤى ده‌مى چه‌ند بهێز بوو؟ ئایه‌ په‌رله‌مانتارێن مسرێ ب هه‌ردوو جڤاتێن (نوونه‌ران و پیران) چه‌ند كارتێكرن لسه‌ر ڕه‌وشا سیاسى یا مسرێ كربوون؟ ئایه‌ فشارێن به‌ریتانیا لسه‌ر په‌رله‌مانى ببوو مه‌ترسى بۆ سه‌ر مافێن مسرێ؟ ئایه‌ به‌ریتانیا چ رۆل د مژارا دياركرنا پاشەڕۆژا مسرێ دا هه‌بوو؟ .