رولێ زانایێن کورد ل حەرەمێن پیروز د پەرتوکا (الضوء اللامع لأهل القرن التاسع) یا السخاوي (م: 902مش/1497ز)دا - HAMID, ZEMAR KHALID (Journal of Duhok University, 2023)
ئەڤ ڤەکۆلینه ل ژێر ناڤ و نیشانێن (رولێ زانایێن کورد ل حەرمێن پیروز د پەرتوکا (الضوء اللامع لأهل القرن التاسع) یا (السخاوی م:902مش/1497ز)دا، کورد ژوان نەتەوان بوو ێین شیایێن رولکێ گرنگ و بەرچاڤ د مێژوویا ئیسلامیدا و ل سەردەمێن جیاوازدا ديتين و پەرتوکێن تایبەت ب ژیانناما کەسان (التراجم)ڤە باشتریین گروڤن ل سەر ڤی چەندێ، چونکو بەحسێ گەلەک ژ زانا و کەسانێین کورد کرینە شیایینە شوین تبلێین خو دبواریێن جیاوازدا بهێلن. مێژوونڤیس و فەرهەنگى (السخاوي) ژ کەسانێن کو د پەرتوکا خودا گەلەک ئاماژە ب زانایێن کورد داى ل هەمى جیهانا ئیسلامى مینا وەلاتێ عیراقى وشامێ و مسرێ و حیجازێ ...، بەلێ ئەم د ڤێ ڤەکولینیدا دێ تەکەزیى ئێخینه ل سەر زانایێن کوردێن ل حەرەمیێن پیروز ژبەرکو تا نوکە چ ڤەکەلەرا و شارەزایێن مێژووى گرنگى ب ڤان نەدایە هەرچەندە ژمارا وان د زورن و رولەکێ دیار و روون دبوارێ ئاینى و زانستى و جڤاکى و شارستانیدا هەبوو. پەرتوکا (الضوء اللامع لأهل القرن التاسع) پەرتوکەکا فەرهەنگیا ژ گرنگتریێن و بەرفرهتریین ژێدەریێن ئیسلامیە د چەرخێن ناڤیندا کو بەحس زانا و دادوەر و هوزانڤان و میرو دەستهەلاتداریێن... چەرخى (9مش/15ز) کرییە، گرنگا پەرتوکێ ژ دوو لایەنا ڤە دەردکەڤیت ژ لایەکى ڤە بەحسى ژمارەکا ئێکجار زور یا زانایێن کورد کرییە، و ژ لایەکێ دیڤە پتریا وان کەسانیێن (السخاوي) بەحسى وانکرى وى بخۆ یێن دیتین و چافپێکەفتن دگەل کرییە هوسا ئەف پەرتووکە وەکو بەلگەنامەکیا دەگمەن لێ دهێت .