زاڵبوونا نڤشى لسه‌ر پێكهێنه‌رێن گرێیا ناڤییا ساده‌یا مه‌زنكرى دگۆڤه‌را هه‌ورامیدا - OMER, OMER ABDULRAHMAN; KHALEEL, KAWAN ISMAEL; DHAHER, KAWA TAHER (Journal of Duhok University, 2023)
زاڵبوونا نڤشى بابه‌ته‌كێ گرنگ و كاریگه‌ره‌ د ئاستێ ڕسته‌سازیدا ب تایبه‌ت لسه‌ر پێكهاته‌یا گرێیا ناڤییا ساده‌، چونكى به‌هراپتریا جاران دیاركرى (سه‌ره‌) و هنده‌ك جاران ژى دیاركه‌ر بڕیارێ لسه‌ر بكارهینانا نڤشى و زاڵبوونا ئه‌وى دده‌ت بۆ ده‌شتنیشانكرن و نڤشكرنا گرێیا ناڤییا ساده‌، ئه‌ڤ چه‌نده‌ دبیته‌ تایبه‌تمه‌ندییه‌كا سینتاكسى د زمانیدا، گۆڤه‌را هه‌ورامى وه‌كى ئێك ژ ئه‌وان گۆڤه‌رانه‌ كو زاڵبوونا نڤشى بۆ دیاركرنا نڤشێ ڕێزمانییا گرێیا ناڤییا ساده‌ رۆله‌كێ مه‌زن و كاریگه‌ر دگێڕیت، چونكى د هه‌ر دۆخه‌كێ ڕێزمانیدا نڤشێ ڕێزمانییا دیاركرى ب گشتى و د هنده‌ك بارێن كێمدا نڤشێ ڕێزمانییا دیاركه‌رى ژى تایبه‌تمه‌ندییا نڤشییا گرێییا ناڤییا ساده‌ دده‌نه‌ دیاركرن و گرێ لدویڤ ئه‌وان پێكهێنه‌ران دهێته‌ ب نڤشكرن، ب واتایه‌كا دى نڤشێ ڕێزمانییا دیاركرى و دیاركه‌رى چ بیت، گرێییا ناڤى هه‌مان نڤشێ ڕێزمانێ وه‌ردگریت، نه‌خاسمه‌ گرێیا ناڤییا ساده‌یا مه‌نكرى، ئه‌و دۆخێن ڕێزمانى بۆ ده‌ستنیشانكرنا نڤشێ گرێییا ناڤییا ساده‌ هاتینه‌ وه‌رگرتن بریتینه‌ ژ دۆخێ (خستنه‌سه‌ر، تیان، ئاماژێ، گازیكرن) ێ، بێگومان جیاوازییا دۆخى ژى بوویه‌ ئه‌گه‌رێ جیاوازییا نواندنا نڤشێ ڕێزمانییا گرێیا ناڤییا ساده‌، چونكى د هه‌ر ئێك ژ ئه‌وان دۆخاندا ژلایێ فۆڕم و تایبه‌تمه‌ندییانڤه‌ نیشانه‌یێن تایبه‌ت ب نڤشى دهێنه‌ بكارهینان.