ڕه‌نگڤه‌دانا فۆلكلۆرى د ڕۆمانا (هیلێن سۆر) یا هزرڤانيدا وه‌كو نموونه‌ - ILYAS , BARZAN SALIH; MOHAMMAD, BARZAN HUSSEIN (Journal of Duhok University, 2023)
ئه‌ده‌بێ فۆلكلورى ب بنگه‌هێ سه‌ره‌كیێ ئه‌ده‌بیاتا نڤێسیییا هه‌ر ملله‌ته‌كى دهێته‌ زانین، ژبه‌ر ئه‌ڤێ چه‌ندێ دێ بینین د هه‌ر قوناغه‌كا جودا جودایا ئه‌ده‌بێ نڤێسیدا، نڤێسه‌ران مفا ژ ئه‌ده‌بێ فۆلكلوریێ ملله‌تێ خۆ وه‌رگرتییه‌ بگره‌ د هوزانێدا یان هونه‌رێن په‌خشانێ ب شێوه‌یه‌كێ گشتى و ب تایبه‌تى هونه‌رێ ڕومانێ، چونكى ئه‌ده‌بێ فۆلكلورى ڕه‌نگڤه‌دانا ژین و ژیارا ملله‌تى بوویه‌ د سه‌رده‌مێن كه‌ڤندا. له‌وڕا دێ بینین ڕۆماننڤێس هه‌وڵدده‌ن ڕه‌نگڤه‌دانا ژین و ژیارا كه‌ڤن د ناڤ به‌رهه‌مێن خودا دیاربكه‌ن بۆ ئاشنابوونا به‌ره‌بابێن نوى ب ژیانا بوریڤه‌ یانژى گه‌له‌ك جاران مه‌به‌ستێن هندێنه‌ كو ملله‌ت خودان فۆلكلۆره‌كێ گه‌له‌ك باش و ده‌وڵه‌مه‌نده. نڤێسه‌رێ ڕۆمانا (هێلێن سۆر) مفایه‌كێ گه‌له‌ك ژ بیاڤێ فۆلكلۆرێ كوردى دیتیییه‌ و كریه‌ بنگه‌هه‌ك بۆ ئاڤاكرنا ڕۆمانا خۆ، ژبه‌ر ئه‌ڤێ چه‌ندێ دێ بینین كو تابلویه‌كى كورده‌وارى د ژیانا سه‌رده‌مێن كه‌ڤندا تێدا دهێته‌ دیتن، ئه‌ڤه‌ژى ژ ئه‌نجامێ كاریگه‌رى و پێدڤیاتییا ئاڤاكرنا ڕومانێیه‌ ب هه‌بوونا فۆلكلۆرى، ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ هه‌ۆڵه‌كه‌ بۆ دیاركرنا فۆلكلۆرى د ناڤ ڕۆمانێدا و چه‌وانییا ڕه‌نگڤه‌دانا بابه‌تێن فۆلكلۆرى چ ماددى یان مه‌عنه‌وى، چونكى یا خویایه‌ فۆلكلۆرى كارتێكرن ل سه‌ر گه‌له‌ك نڤێسه‌ران هه‌بوویه‌، ئانكو ئه‌ركێ مه‌ د ئه‌ڤێ ڤه‌كۆلینێدا دیاركرنا نموونه‌یێن پێدڤى د بیاڤێ فۆلكلۆریدا و هاتنا ئه‌وانه‌ د ئه‌ڤێ ڕۆمانێدا