رِيَككةفتنا واشنتن و ب دووماهى ئينانا شةرىَ نافخوَيى دناظبةرا ثارتى ديموكراتى كوردستان و ئيَكةتى نيشتمانى كوردستان دا - MUSTAFA , ZOZAN NASER; OTHMAN, KALIL MUSTAFA (Journal of Duhok University, 2023)
ب هةلطيرساندنا شةرىَ نافخوَيى دناظبةرا ثارتى ديموكراتى كوردستان و ئيَكةتى نيشتمانى كوردستان دا ل 1ى طولانا 1994 تا 17ى ئةيلولا 1998، ئةزموونا طةلىَ كوردستانىَ دووضارى مةترسيةكا مةزن بوو، زيانةكا مةزن طةهاندة ئةزموونا تازةيا كوردستانىَ، و هةموو ئةو هيظيا كوردان هةيي طهورى بوَ نائوميَديىَ، لىَ ثشتى ضار ساليَن خويَناوى، و ثشتى كوشش و تيَكوشانا جةماوةرىَ طةلىَ كوردستانىَ و هيَزيَن سياسى ييَن كوردستانىَ، و هةولَيَن دبلوماسى ييَن ضرو ثر، و ثشتى وىَ ضةندىَ كو هةردوو لايةن تةواو بيَزار بووين ذ شةرى و طةهشتينة وىَ باوةرييَ شةر ضارةسةريا ض طيروطرفتةكا سياسى ناكةت، و ثيَدظية هيَزيَن سياسى بةرامبةر ثاشةروذا طةلىَ كوردستانىَ خوَ ب بةرثسيار ببينن، و ب ئةقليةتةكا سياسى يا ظةكرى بير ل دووا روَذىَ بكةن، و ب مةرةما ظةذاندنا ثروَسا ئاشتييَ و خورتكرنا هةولَ و بزاظان بوَ بنةجه كرنا ظىَ ئاشتييَ ل كوردستانا عيَراقىَ، ب ناظبذيوانى و ب ضاظديَرى و ثشتةظانيا وةزارةتا دةرظة يا ئةمريكى وةكو مةزنترين زلهيَزا جيهانى ل 17ى ئةيلولا 1998 رِيَككةفتنا واشنتن دناظبةرا هةردوو سةركرديَن كورد مةسعود بارزانى و جةلال تالةبانى دا هاتة هةبوونىَ، بظىَ ضةندىَ كةش و هةوايىَ شةر و ململانىَ يىَ خويَناوى يىَ كوردستانى طهورى بوَ كةش و هةوايىَ ئاشتبوونةظةو تةباييىَ، جارةكا دى ئوميَدا طةلىَ كوردستانىَ ب ئايندةييَ ئةزموونا كوردستانىَ زظراندة ظة، ئةو ئوميَدا كو د ماوىَ ضوار ساليَن شةرى ناظخوَيى دا طةهشتية نزمترين ئاست.