كردەیێن ئاڕاستەكرنێ‌ د ناڤبەرا ڕازیبوون و ڕەتكرنێدا - ALI, SHERZAD SABRI; KHALIL, AHMED RAMADHAN (Journal of Duhok University, 2020)
پوختە كردەیێن ئاڕاستەكرنێ‌ جۆرەكە ژ جۆرێن كردەیێن ئاخڤتنێ‌ یێن (سیرل)ی د پۆلینكرنا خۆدا بۆ كردەیێن ئاخڤتنێ‌ داناین. ئەڤ ڤەكۆلینە هەولددەت ڤەكۆلینێ‌ ل كردەیێن ئاڕاستەكرنێ‌ د زمانێ‌ كوردیدا بكەت ب ئاماژەپێدان ب زاراڤێن ئەڤان كردەیان د زمانێ‌ ئینگلیزیدا، ئەوژی ب مەرەما هندێ‌ كو بهێتە زانین كا كیژ كردە ژ كردەیێن ئاخڤتنێ‌ ب ئەركێ‌ ئاڕاستەكرنێ‌ ڕادبن و د هەمان دەمدا كا كیژكردە دەلیڤا ڕازیبوونێ‌ یان ڕەتكرنێ‌ ددەن. ئەڤ ڤەكۆلینە ب ناڤونیشان:( كردەیێن ئاڕاستەكرنێ‌ د ناڤبەرا ڕازیبوون و ڕەتكرنێدا )یە ئەوژی د سنوورێ‌ ئاخڤتنا خەلكێ‌ گۆڤەرا بەهدینیدا، ئەڤ ڤەكۆلینە ل دویڤ پۆلینكرنا (سیرل)ی هاتییە نیشاندان. هەروەسا ب پشتبەستن ب شێوازێ‌ ئاماری ژبۆ دیاركرنا ڕێژەیا جۆرێن كردەیێن ئاڕاستەكرنێ‌ و وەرگرتنا ڕازیبوون و ڕەتكرنێ‌ تێدا. ئارمانجا سەرەكی ژ ئەڤێ‌ ڤەكۆلینێ‌ ئەوە بهێتە زانین: كردەیێن ئاڕاستەكرنێ‌ یێن ڕاستەوخۆ و نەڕاستەوخۆ بهێنە دیاركرن. و كیژ ژ ئەوان ڕازیبوونێ‌ و كیژ ژ ئەوان ڕەتكرنێ‌ وەردگرن؟ ئەڤ ڤەكۆلینە ژ دوو پشكان پێكدهێت، پشكا ئێكێ‌ ب ناڤونیشان:( كردەیێن ئاخڤتنێ‌ و ئاڕاستەكرن )ە، و پشكا دووێ‌ یا تایبەتە ب (كردەیێن ئاڕاستەكرنێ‌ د ناڤبەرا ڕازیبوون و ڕەتكرنێدا)، كو ئەوژی دبنە كردەیێن ئاڕاستەكرنێ‌ یێن ڕاستەوخۆ و نەڕاستەوخۆ.