ئەدەبێ بەرگری و رۆلێ‌ وێ‌ بەرامبەری داگیركرنێ‌ (هۆزانێن قەدری جانی) وەك نمونە - MOHAMMED AHMED, HARIWAN; HAJI QADIR, RAMADHAN (Journal of Duhok University, 2020)
پوختە ئەڤ ڤەكۆلینا مە ئەوا لژێر ناڤۆنیشانێ‌ (ئەدەبێ بەرگری و رۆلێ‌ وێ‌ بەرامبەری داگیركرنێ‌ (هۆزانێن قەدری جانی)وەك نمونە، لدۆر هەلویستێ‌ هۆزانڤانییە بەرامبەر داگیركەریێ ، هۆزانڤان دوژمنێ‌ ئیپریالیزم و داگیركەریا برێتانیا و ئەمریكایە، ژلایەك دیڤە پشتەڤانێ‌ ئێكەتیا سوڤیەتیە، هزرا خۆ دئێخیتە دخزمەتا مرۆڤایەتیێدا و بهزرا وی رزگاریا كوردان دێ‌ بهاریكاریا ئێكەتیا سوڤیەتی بیت. ڤەكۆلین پشتی پێشەكیێ ددەروازێدا باس ل وان دەولەت و لایەنان هاتیە كرن ئەوێن چاڤێن وان لسەر داگیركرنا كوردستانێ‌ و باس ل هاریكاری یان دوژمنكاریا كوردان نواندی بەرامبەر وان لایەنێن بەرەف كوردستانێ‌ ژبۆ داگیركرنێ‌ هەولدان، ب ئەڤێ‌ چەندێ‌ ئێكنەگرتنا كوردان دیار دبیت، پاشی د تەوەرێ‌ ئێكێدا بكورتی باس ل ژیانا قەدری جانی دهێتە كرن و بەحسێ‌ (زاراڤ و پێناسە و خاسلەتێن) ئەدەبێ بەرگری هاتییە كرن، تەوەرێ‌ دووێ‌ مەتنێ‌ ڤەكۆلینێ‌ بخۆڤە دگریت كو لژێر ناڤێ‌ (ئەدەبێ بەرگری و رۆلێ‌ وێ‌ بەرامبەری داگیركرنێ‌ (هۆزانێن قەدری جانی) وەك نمونە و پێنج هۆزانێن هۆزانڤانی كەفتینە لژێر ترۆژكێن شرۆڤەكرنا مە.