ڕاستكردنه‌وه‌ی چه‌ند هه‌ڵه‌یه‌كی مێژوویی تایبه‌ت به‌ سه‌ده‌كانی ناوه‌ڕاست له‌ كتێبی خولاصه‌یه‌كی كورد و كوردوستانی محه‌مه‌دئه‌مین زه‌كی به‌گ - MOHIALDEEN, KHANZAD SABAH (Journal of Duhok University, 2021)
كتێبی محه‌مه‌د ئه‌مین زه‌كی به‌گ یه‌كێكه‌ له‌ سه‌رچاوه‌ بنه‌ڕه‌تیيه‌كانی مێژووی كورد له‌ هه‌موو سه‌رده‌مه‌كاندا، خزمه‌تێكی زۆری به‌ مێژووی كورد كردووه،چونكه‌ ده‌رچووی كؤليجي ئه‌ركانی سه‌ربازی بووه‌وچه‌ندین ئه‌رك و فه‌رمانی گرنگی پێ سپێردراوه‌ له‌ كۆتاییه‌كانی سه‌رده‌می ده‌وله‌تی عوسمانیدا توانیویه‌تی سوود له‌و پێگه‌یه‌ی خۆی وه‌ربگریت و مێژووی كورد بنوسێته‌وه‌، به‌ڵام له‌به‌ر ئه‌وه‌ی سه‌رقالی كاروباری ئیداری بووه‌ له‌ 1925 وه‌زیری گه‌یاندن و ئه‌شغال بووه‌ له‌ عێراق، هه‌روه‌ها سه‌رچاوه‌ی پێویستی له‌به‌ر ده‌ست نه‌بووه، له‌به‌ر ئه‌وه‌ی زۆربه‌ی سه‌رچاوه‌ مێژووییه‌كانی سه‌رده‌م ئه‌وسا ده‌ستنووس بوون، كه‌وتۆته‌ چه‌ند هه‌ڵه‌یه‌كی مێژوویی و چه‌ند زانیارییه‌كی مێژوویی ده‌رباره‌ی هۆزو كه‌سایه‌تیه‌ كوردییه‌كانی تیكه‌ڵ كردووه‌. ئێمه‌ له‌و لێكۆڵینه‌وه‌یه‌دا هه‌وڵ ده‌ده‌ین به‌پشت به‌ستن به‌سه‌رچاوه‌ مێژوویه‌كانی به‌رده‌ست ئه‌و وورده‌ هه‌ڵانه‌ی تایبه‌ت به‌ سه‌ده‌كانی ناوين ڕاست ده‌كه‌ینه‌وه، ئه‌مه‌ش هیچ له‌ گرنگی ئه‌و لێكۆڵینه‌وه‌یه‌ كه‌م ناكاته‌وه‌،هه‌ڵه‌كانیش‌ به‌پێی جۆرەكان به‌سه‌ر ته‌وه‌ره‌كانی هه‌ڵه‌ی بابه‌تی و هه‌ڵه‌ له‌ ناوەكان دابه‌ش ده‌بن، به‌هه‌ردوو جۆری ناو و ناسناوی كه‌سایه‌تییه‌كان یان هه‌ڵه‌ له ‌ناوی ناوچه‌و ده‌ڤه‌ركان له‌و كتێبه‌ ناویان هاتووه‌، ئه‌مه‌ جگه‌ له‌ هه‌ڵه‌ ی رێكەوت و چاپ ‌ئه‌وانیش ته‌وه‌ره‌ی تری لێكۆڵینه‌وه‌كه‌ن. له‌ كۆتاییشدا ئه‌نجامی لێكۆڵینه‌وه‌كه ‌و لیستی سه‌رچاوه‌و ژێده‌ره‌كان هاتووە .