رولێ دەوروبەری د دیارکرنا پەیوەندیا هێز و هەڤکاریێ د زمانڤانیا جڤاکیدا - AHMED, ARA ALI (Journal of Duhok University, 2021)
هێز و هەڤكاری دبنە هوكارێ‌ دروستبوونا شێوازێن ئاخاڤتنێ‌ ئەوێ‌ كو د بیاڤێ‌ زمانڤانیا جڤاكیدا ب دیالێكت دهێنە نیاسین، ئەڤ دیالێكتە شێوازێ‌ ئاخاڤتنا زمانیا گروپەكێ‌ دیاركریێ‌ خەلكیە، واتە كومەكا تایبەتمەندێن زمانی و نەزمانيە يێن هەمی تاكەكەسێن ئێك ژینگەهـ بەشداری وێ‌ پروسێسێ‌ دبن و ئەڤ تایبەتمەندیە دبیتە بەشەك ژ پارچە ژینگەهەكا مەزنتر يا كومەكا دیالێكتان بخۆڤەدگریت و ب شێوەیەكێ‌ گشتی دیالێكت د ناڤ هەر جڤاكەكیدا ب شێوەیەكێ‌ ئاسایی دابەشی (چینێن جڤاكی، نڤشی، پیشە و ژی) دبن، بەلێ‌ ب شێوەیەكێ‌ نە ئاسایی، واتە كو دەوروبەر رۆلى د دوروستبوونا واندا دبينیت وەك (دیالێكتا هەڤكاری - Solidarity و دیالێكتا هێز - Power) ديسان ئەڤ هەردوو جۆرە د زمانڤانیا جڤاكیدا ب (رێجستەری) دهێنە نیاسین، ئەڤجا بیاڤێ‌ ڤەكۆلینێ‌ ب تنێ‌ جۆرێ‌ دووێ‌ بخۆڤە دگریت واتە هێز و هەڤكاری، وەكو هەولەك بۆ دیاركرنا رۆلێ‌ رێجستەری د دةستنيشانكرنا وان دیالێكتاندا. د ڤێ‌ ڤەكۆلینێدا مە هەولدایە بەرسڤا ڤان هەردوو پرسیاران بدەین، یا ئێكێ‌ ئەو دیالێكێن ب رێكا دەوروبەری دروستدبن؟ یا دووێ‌ رێكێن دروستبوونا وان د زمانیدا؟