پاڵنه‌ره‌كانى ده‌ستپێكى تاوانى ئه‌نفال (چه‌مى زه‌نگه‌نه‌ به‌نمونه‌) - HASAN, HUNAR AMEEN; MOHAMAD, GORAN SALAM; MAHDI, HAZHAR HOSHYAR; ABDULLA, SORAN ZAHER (Journal of Duhok University, 2021)
له‌ مێژووى دامه‌زراندنى ده‌وڵه‌تى عێراقدا تاوانی جۆراوجۆر له‌به‌رامبه‌ر نه‌ته‌وه‌ى كورد ئه‌جنامدراوه‌.تاوانه‌كانیش له‌الیه‌ن ئه‌و ده‌سه‌ێلتدارانه‌وه‌ئه‌جنامدراوه‌، كه‌ هاتوونه‌ته‌ سه‌ر حوكم. ئه‌ویش به‌ پێى ده‌سه‌ێلتیان و بارودۆخى ووێلتانى ناوچه‌كه‌ له‌گه‌أل یه‌كرت كاریگه‌رى راسته‌وخۆیان هه‌بووه‌ له‌سه‌ر چۆنیه‌تی ئه‌جنامدانى ئه‌و تاوانه‌.ئه‌وه‌ش ئایا مه‌به‌ستیان له‌ ناوبردنى هه‌موو كورد بووه‌ یان به‌شێكى نه‌ته‌وه‌ى كورد؟ بریاردانیش له‌و باره‌یه‌وه‌ كارێكى هه‌روا ئاسان نیه‌وپێویستى به‌ رێكاره‌كانى زانستى و دادگایی هه‌یه‌ بۆ سه‌ملاندنى مه‌به‌ستى تاوانكارى و ده‌رخستنى كاریگه‌ریه‌خراپه‌كانى ئه‌و تاوانانه‌ له‌سه‌ر مرڤایه‌تى به‌گشتى بۆ رێگه‌ لێگرتنى و دووباره‌نه‌بوونه‌وه‌ى به‌تایبه‌تى به‌رامبه‌ر نه‌ته‌وه‌ى كورد. تاوانى ئه‌نفالیش له‌و ره‌هه‌نده‌وه‌،كه‌ یه‌كێكه‌ له‌و تاوانانه‌ى مرۆڤایه‌تى به‌گشتى و ووێلتانى باێلده‌ست به‌تایبه‌تى شه‌رمه‌زارن له‌به‌رامبه‌ریدا، پێویستى به‌ توێژینه‌وه‌ى زانستیه‌ له‌ هۆكاره‌كانى ئه‌جنامدان و ئاشكراكردنى مه‌به‌ستى تاوانكاران ودیاریكردنى ته‌واوى ئه‌و ئاماده‌كاریانه‌ى كه‌ گریاونه‌ته‌به‌ر بۆجێبه‌جێكردنى ئه‌و تاوانه‌ و چۆنیتى هاوبه‌شى كردنى گروپى تاوانكار. تاوانى چه‌مى زه‌نگه‌نه‌ش وه‌ك یه‌كێك له‌تاوانه‌كانى پێش ده‌ستپێكى ئه‌نفال له‌ باشورى كوردستان ڕۆڵ و كاریگه‌رى بووه‌ له‌سه‌ر دیاریكردنى پاڵنه‌ره‌كانى ده‌ستپێكى تاوانى ئه‌نفال له‌ كوردستان