قه‌درى جه‌میل پاشا و بزاڤێن سیاسى یێن كوردى د كۆمارا توركیا دا (1923-1929) - AHMED, GALWAN KHALID; MIRKHAN, HOZAN SULAIMAN (Journal of Duhok University, 2022)
ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ بۆ ژیان و ڕۆلێ سیاسى و ره‌وشه‌نبیرى یێ كه‌سایه‌تى یێ كورد قه‌درى جه‌میل پاشایى هاتیه‌ ته‌رخانكرن، چونكه‌ ئێك ژ كه‌سایه‌تیێن رۆلگێر بوویه‌ د بزاڤا رزگارى خوازا نوى یا كوردیدا ل هه‌ر چار پارچێن كوردستانێ، ب تایبه‌ت ژى باكۆر و رۆژئاڤایێ كوردستانێ، ژ به‌ركو تا نوكه‌ چ ڤه‌كۆلینێن زانستى ل دۆر ژیان و كه‌سایه‌تى و بزاڤ و چالاكیێن وى یێن سیاسى و ره‌وشه‌نبیرى نه‌هاتینه‌ نڤیسین مه‌ ب فەر ديت ببيته ناڤونيشانێ ئەڤێ ڤەكۆلينێ.د ئەڤێ ڤەكۆلينێدا هەول هاتيە دان چەند پرسەك بهێنە ئازراندن، و ب شێوەكێ راستەوخۆ يان نەراستەوخۆ بەرسڤ ل سەر هاتيە دان ژوانا: پەيوەنديا قەدرى جەميل پاشايى ب كومیتا ئازادى و ب سەرهلدانا شێخ سەعيد پیران ڤە، بەردانا قەدرى جەميل پاشايى ژ دادگەها ئيستقلال ل دياربەكرى، دويركرنا قەدرى جەميل پاشايى ژ دياربەكرى و کوچکرنا وى بۆ رۆژئاڤایێ كوردستانێ.ڤەكۆلين ل دويڤ رێبازا ڤەكۆلينێن مێژوويى هاتيە نڤيسين، ب رێكا كومكرنا پێزانينا ژ ژێدەرێن گرێدای ب بابەتێ ڤەكۆلينێڤە و ب هويربينى و هۆشيارى سەردەرى دگەل هاتيە كرن ل سەر بنياتێ شرۆڤەكرنێ