كارتێكرنا بكارئینانا ستراتیجییەتێن نەخشێن هزری و سووم بدەستڤەئینانا قوتابیێن پولا دەهێ‌ ئامادەیی د بابەتێ‌ ئەدەبێ‌ كوردی دا و گەشەكرنا هزركرنا هیڤی خوازی لدەف وان - ISSA, ISLAM MOSA; IBRAHIM, ALAN JAMEEL (Journal of Duhok University, 2023)
ئارمانج ژ ڤەكولینا بەردەست زانینا كارتێكرنا بكارئینانا ستراتیجییەتێن نەخشێن هزری و سووم بدەستڤەئینانا قوتابیێن پولا دەهێ‌ ئامادەیی د بابەتێ‌ ئەدەبێ‌ كوردی دا و گەشەكرنا هزركرنا هیڤی خوازی لدەف وان، ڤەكۆلەران پشت بەستن بدیزایینا ئەزموونگەری كرییە یا تاقیكرنا پێشیێ‌ و پاشیێ‌، و سەمپلا ڤەكولینێ‌ ب مەرەم ژ قوتابیێن پۆلا دەهێ‌ ئامادەیی هەلبژارت، كو ژمارا وان ژ(71) قوتابیێن كۆڕ پێكدهات ژ ئامادەییا(پێشەوا) یا كۆڕان ل سەنتەرێ‌ پارێزگەها دهوكێ‌(پەروەردا رۆژهەلات)بۆ سالا خواندنێ‌ (2020- 2021)، سەمپل بشێوەیەكێ‌ هەرەمەكی لسەر سێ‌ گڕۆپان هاتە دابەشكرن، گڕۆپێ‌ ئەزموونگەریێ‌ ئێكێ‌ ژ (21) قوتابییان پێكدهات، وگڕۆپێ‌ ئەزموونگەریێ‌ دووێ‌ ژ(26) قوتابییان پێكدهات، و گڕۆپێ‌ سیێ‌ یێ‌ كونترولكار ژ(24) قوتابییان پێكدهات، دناڤبەرا هەرسێ‌ گڕۆپێن ڤەكولینێ‌ دا هەڤسەنگی هاتە ئەنجامدان د چەندین گۆڕاوان دا، دوو تاقیكرن هاتنە بەرهەفكرن ژلایێ‌ ڤەكولەرانڤە تاقیكرنا دەستكەفتێ‌ بابەتێ‌ ئەدەبێ‌، كو ژ (40) بەندان پێكدهات،(28) بەند ژوانا هەلبژارتن ژ گەلەكان بوون، و (12) بەند ژوانا بەرسڤێن كورت بوون، و یا هزرا هیڤی خوازی، ژ (41) بەندان پێكدهات، ، و راستگویی و نەگوڕی و شرۆڤەكرنێن ئاماری بۆ بەندان دەرئێخستن، ڤەكولەر  گەهشتنە هندەك ئەنجامان، كو گڕۆپێ‌ ئەزموونگەریێ‌ ئێكێ‌ و دووێ‌ سەركەفتی بوون لسەر گڕۆپێ‌ كونترولكار دتاقیكرنا دەستكەفتێ‌ ئەدەبێ‌ كوردی دا و هزرا هیڤی خوازی دا. و جیاوازیێن ماناداریا ئاماری نەبوون دناڤبەرا قوتابیێن گڕۆپێ‌ ئەزموونگەریێ‌ ئێكێ‌ و گڕۆپێ‌ ئەزموونگەریێ‌ دووێ‌ دەستكەفتێ‌ ئەدەبێ‌ كوردی و هزرا هیڤی خوازی دا ، ولژێرسیبەرا  ئەڤان دەرئەنجامان ڤەكولەران كومەكا پێشنیاز و راسپاردەیان بەرچاڤكرن ژبۆ ڤەكولینێن د ئایندەی دا