رەهندێن دەروونیێن ئافرەتا کورد‌ د رۆمانا (مریەما)یێدا - SALIH, MOHSIN ARIF; YOUSIF, SANAZ MAHMOOD (Journal of Duhok University, 2023)
ئەڤ ڤەکۆلینە بزاڤەکە ژ بۆ دیڤچوون ودەستنیشانكرنا هندەك رەهندێن دەروونیێن ئافرەتێ‌، نەخاسمە بۆ پراکتیکێ کەسایەتییا (مریەما)یێ د رۆمانا (مریەما) یا (سەبری سلێڤانەیی)دا وەک نموونە هاتییە وەرگرتن. ئەو هێز و رەهندێن دەروونی یێن رۆماننڤیسی داینە کەسایەتییا (مریەما)یێ هاتینە دیارکرن. هەروەسا بزاڤەک  بۆ بەرسڤدانا پرسەکا  گرێمانەیی هاتییەدان، رۆماننڤیسی ب چ ئاوا کەسایەتییا ئافرەتا کورد ژ لایێ دەروونیڤە وێنە کرییە؟، ب دەربرینەکا دی د جڤاکێ بابسالاریدا رێگری ل هەمبەر ئافرەتێ ب چ ئاوا هاتییەکرن؟، ئەڤە ب پالپشتیکرن ل سەر  تیۆرییا رەخنەیا دەروونشیکاری یا (سیگموند فروید) و دیتنێن (ئەلفرێد ئەدلەر)ی، ب رێکا دەستنیشانکرنا هەر سێ هێزێن (ئەز، ئەو، ئەزێ بالا) ئەوێن د ناخێ هەر کەسایەتییەکێدا کۆمڤەدبن و پێکهاتەیا دەروونی یا مرۆڤی پێکدهینن و هەروەسا گرێیا هەستکرن ب کێماسییێ ل سەر کەسایەتییا (مریەمایێ) د  رۆمانا (مریەما)یێدا هاتییە بەرجەستەکرن. ڤەکۆلینێ دیارکریە کو رەهندێن دەروونی ب زەلالی ل دەڤ مریەمایێ دهێنە دیتن، ژ بەرکو د قۆناغێن ژیانا خۆدا کەفتییە د بارەکێ دەروونی یێ خرابدا و ل دویڤ ئەوی بارودۆخی کەسایەتییا وێ گوهۆرین ب سەردا دهێن، د ئاستێن ئەو و ئەز  و ئەزێ بالا دا ب ساناهی هەست ب ئەوان گورانکارییان دهێتەکرن