هەمەجۆریی تەکنیکەکان لە پەیکەری جوڵەیی هاوچەرخدا - ALI, HANA ABDULSALAM; MUSTAFA, SARBAST AHMAD (Journal of Duhok University, 2023)
توێژینەوەکە لە ئێستادا بە ناونیشانی ( هەمەجۆریی تەکنیکەکان لە پەیکەری جوڵەیی هاوچەرخدا)، توێژینەوەکە لە سەر میکانیزم و شێوازەکانی بەکارهێنراو لە جۆراوجۆری ئەو تەکنیکانەی کە لە پەیکەری جوڵەیی هاوچەرخدا بەکاردەهێنرێن لە ڕێگەی ساڵانێک لە گەشەسەندنی زانستی و پێشکەوتنی تەکنەلۆژیا و لە فۆڕمی هاوچەرخی خۆیدا، لەوانەش هێزەکانی سروشت و گۆڕاوە فیزیایی و میکانیکییەکان، لەوانەش تیشک و ئامرازی تەکنەلۆژیای نوێ، لەوانەش هێزەکانی تیشکی ڕووناکی کارۆموگناتیسی و سروشتی و دەستکرد. تەکنیکە مۆدێرنەکان هەوڵدەدەن هونەر ئاراستە بکەن بۆ ئاسۆیەکی سەرسوڕهێنەرتر لە پێکهاتەکانی بەکارهێنراودا، وایان لێدەکات لە ڕووی جوانکارییەوە لە ڕووکەش و پێکهاتەی کاراییدا بە ئاراستەی جۆراوجۆر لە چوارچێوەی سنوورە کاتی و فەزاییەکانیاندا دڵخۆشکەر بن کاتێک فەزای جیاواز لە ناوەوە و دەرەوە داگیر دەکەن، بەم پێیە ناونیشانەکە هەڵبژێردرا بۆ ئەوەی لەگەڵ بابەتەکانی توێژینەوەدا بگونجێت بەم شێوەیە: چوارچێوەی میتۆدۆلۆژی و ئەویش لە کێشەی توێژینەوەکە پێکدێت بە پرسیارکردنی ئەم پرسیارەی خوارەوە: (ئەم گۆڕانکارییە هونەرییانە چین لە پەیکەری جووڵەیی هاوچەرخدا.)؟ بەشی دووەم بریتییە لە چوارچێوەی تیۆری و لە سێ بەش پێکدێت بەم شێوەیە: ١- جۆرە جیاوازەکانی تەکنیکی پەیکەری جووڵەیی، ٢- توخم و تایبەتمەندییەکانی پەیکەری جوڵەیی، ٣- ڕەوتی پەیکەری جووڵەیی هاوچەرخ، لە ڕێگەی چوارچێوەی تیۆریەوە، ژمارەیەک لە نیشاندەرەکان دیاری کران کە ئامرازێک بن بۆ شیکاری لە بەشی سێیەم ڕێکارەکانی توێژینەوە لەخۆدەگرێت، لە کاتێکدا بەشی چوارەم ئەنجام و دەرئەنجام و پێشنیار و راسپاردە لەخۆدەگرێت، و توێژینەوەکە بە لیستی سەرچاوە پەسەندکراوەکانی زانستی و پوختەیەک کۆتایی دێت بە هەردوو زمانی عەرەبی و ئینگلیزی