كاریگه‌رییا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر واتابوون و ڕێزمانیبوونا ڕسته‌یا زمانێ كوردى (گوڤه‌را به‌هدینى) وه‌كو نموونه‌ - TAHIR , NASRIN ABDULLA MOHAMMED; ALI, SHERZAD SABRI (Journal of Duhok University, 2023)
بابه‌تێ ڕۆلێن واتایى ژ بابه‌تێن گرنگێن زمانییه‌، ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ هه‌وڵدانه‌كه‌ بۆ دیاركرنا كاریگه‌رییا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر په‌یداكرنا ڕسته‌یێن گونجاى، ژ لایێ واتایێڤه‌ و دیاركرنا نه‌دروستیێ د بكارهینانا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر په‌یداكرنا ڕسته‌یێن نه‌گونجاى، هه‌روه‌سا كاریگه‌رییا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر په‌یداكرنا ڕسته‌یێن ڕێزمانى، هه‌روه‌سا دیاركرنا نه‌دروست بكارهینانا ڕۆلێن واتایى ل سه‌ر په‌یداكرنا ڕسته‌یێن نه‌ڕێزمانى، د ئه‌ڤێ ڤه‌كۆلینێدا هه‌وڵ هاته‌ دان، كو هه‌ردوو لایه‌نێن واتابوون و ڕێزمانیبوونێ جودا بهێنه‌ دیاركرن و ل سه‌ر ڕسته‌یێن زمانێ كوردى، گۆڤه‌را به‌هدینى بهێنه‌ په‌یره‌وكرن، هه‌روه‌سا هه‌ردوو پێكڤه‌ ژى هاتینه‌ دیاركرن. و كا چه‌وا دروست بكارهینانا ڕۆلێن واتایى ڕسته‌یێن گونجاى و ڕیزمانى به‌رهه‌مدهینیت.ڤه‌كۆلین ل دویڤ ڕێبازا وه‌سفى شیكارى هاتییه‌ ئه‌نجامدان و مۆدێلا (ڤان ڤالین)ى بۆ ڕولێن واتایى يا سالا (2001ز) هاتییه‌ بكارهینان، هه‌روه‌سا نموونه‌ ژ ئاخڤتنا ئاساییا خه‌لكێ سه‌نته‌رێ دهۆكێ هاتینه‌ وه‌رگرتن، گرنگترین پرسیارێن ڤه‌كۆلینێ ئه‌ڤه‌نه‌: چه‌وا ڕۆلێن واتایى كارتێكرنێ ل سه‌ر دروستبوونا ڕسته‌یێن گونجاى و ڕێزمانى دكه‌ن؟ ئه‌رێ نه‌دروست بكارنه‌هینانا ڕۆلێن واتایى دبیته‌ ئه‌گه‌رێ په‌یداكرنا ڕسته‌یێن نه‌گونجاى یان نه‌ ڕێزمانى؟ل دوماهییێ ژى گرنگترین ئه‌نجامێن ڤه‌كۆلینێ هاتینه‌ دیاركرن، گرنگترین ئه‌نجام ئه‌وبوو ئه‌و ئەگەر ڕۆلێن واتاییێن ئارگیومێنتێن كارى ل گه‌ل ئه‌وان ڕۆلان بگونجن یێن پریدیکەیت وه‌ردگریت دێ واتابوون و ڕێزمانیبوون په‌یدابن، به‌لێ ئه‌گه‌ر ل گه‌ل نه‌گونجن دێ واتانه‌بوون و ڕێزمانینه‌بوون په‌یدابیت