ديارترين جوگرافیناس و گه‌ریده‌یێن روژئاڤایا‌ ئیسلامێ ل چه‌رخێ (‌5 ـ 8 مش / 11ـ 14 ز) - MUSTAFA, SHELAN ABDULLAH; MAJEED , MURTATHA ABDULLRAZAQ (Journal of Duhok University, 2023)
شارستانیەتا ئیسلامێ ل روژهەلات و روژئاڤایا ئیسلامێ دهێتە تایبەتكرن ب دەستكەفتێن زانستی و شارستانی، كو خزمەتا مروڤایەتیێ‌ كری ل چەرخێن ناڤەراست و هەتا ئەڤرو، روژئاڤایا ئیسلامێ‌ گەلەك ژ دەستكەفتێن زانستی نیاسینە و دڤێ‌ ڤەكولینێدا ئەم یێن چووینە دناڤ لایەنێ‌ جوگرافی و گەشتێن جوگرافیدا ئەوێن موسلمانان دناڤدا داهێنان كری ب شێوەكێ‌ گشتی و بووینە بنیات و ده‌ستپێك بۆ رابوونا رێنیسانسا جوگرافییا ئەوروپی(النهضة الجغرافیةالاوربیة) پشتی هینگێ‌ و زێدەباری وان مفایێن جوگرافیناسێن موسلمان گەهشتینێ‌ د ڤی بواریدا و گەلەك تشت ل سەر زێدەكرین.هەر وەكی دهێتە زانین چ وەلات ژ وەلاتێن موسلمانان بێ بەهر نەبووینە ژ زانایان د ڤی بواریدا, ل ڤێرە دێ‌ چینە دناڤ بەحسكرنا هژمارەكا گەریدە و جوگرافیناسێن (ئەندەلوسی و مەغریبی)دائەوێن ب ناڤودەنگ بوين د ڤی بواریدا دناڤبەرا چەرخێن ( 5 ــ 8 مش / 11 ــ 14 ز ) و ئەو پتر ژ جوگرافیناسەكی نە و ئاشكەراكرنا ژیانا وان و دیارترین دەستكەفتێن وان و نڤێسین و گەشتێن وان پێتڤی ب ڤەكولینەكا درێژ هەیە, مە دیت بۆ درێژنەبوونا بابەتی ب تنێ‌ بەحسێ هەرچار چەرخێن دوماهیێ‌ بكەین ژ هەبوونا موسلمانان ل ئەندەلوس و بەحسكرنا وان ب شێوەكێ‌ تایبەت و ئەو هەڤچەرخێن مللەتێن ئەوروپینە د پەرتوكێن خۆ دا بەحسێ وانا كرینە