ڕاپەڕینا باژێرێن فینیقی و قوبرس ل دژی دەولەتا هەخامەنشییان ( 351 - 345 ب.ز) - ABDULQADIR, ATAM MUSTAFA; SADIQ, MOHAMMED SALIH TAYIB (Journal of Duhok University, 2023)
پشتی لەشكەركێشیێن داریوشێ ئێكێ و خەشایارشا بۆ سەر یونان، ژ وێ قۆناغێ پێڤە ب درێژاهیا دەسەلاتداریا هەخامەنشییان (الأخمينيين)، سنۆرێن ڕۆژئاڤایا ئیمپڕاتۆریا ناڤبری ئارامی و سەقامگیریەكا هند بخوەڤە نەدیت. تێكچوونا سەقامگیریا ناڤچەیێ پشتی هەڤڕكیا ئەردەشیرێ دوویێ و كورۆش گەنج ل 401 ب.ز، لسەر تانج و تەختی گەهشتە كوپیدكێ. د وێ ناڤبەرێدا مسرییان ئەڤ هەڤركییە ب دەرفەت زانی، شێیان سەربەخۆییا خوە بدەست بینن و بدرێژاهیا سەربەخۆییا خوە كو زێدەتر ژ نیڤ سەدە ڤەكێشا ل پاڵ یونانییان ب دژواری ل دژی سیاسەتا هەخامەنشییان ل ناڤچەیێ دا ڕاوەستیان و بەردەوام خەلكێ باژێرێن پەڕاڤی یێن ڕۆژهەلاتا دەریا ناڤەڕاست ئانكو فینیقیا، قوبرس و ئاسیا بچووك ژبۆ ڕاپەڕینێن ل دژی هەخامەنشییان هانددان. ئەڤجا ئارمانجا ڤێ ڤەكۆلینێ دەستنیشانكرنا هۆكارێن ڕاپەڕینا باژێرێن فینیقیا و قوبرس ب سەركێشییا باژێرێ صەیدونە كو ل دژی ئەردەشیرێ سێیێ (أرتحششتا الثالث)پادشاهێ هەخامەنشی ڕاپەڕین. ڤەكۆلین ژلایێ ڕیباز و خوەزایێ ڤە ب ڕەنگەكێ ڕاڤەیی - شرۆڤەكاری هاتیە ئەنجامدان. بەلگەیێن كو د ڤەكۆلینێدا هاتینە بكار ئینان ب ڕەنگەكێ زانستی هاتینە خڕڤە كرن و پاشی هاتینە نرخاندن. ئەنجاما گشتی یا ڤەكۆلینێ ڤێ یەكێ نیشانددەت كو جۆرە نەساقامگیریەكا سیاسی د ناڤچەیێدا هەبوویە كو ب پشتەڤانیا یونانییان و میسرییان ژبۆ خاڤ كرنا فشارێن هەخامەنشییان لسەر میسرێ و دەولەت باژێرێن یونان دهاتە ئەنجامدان