کاریگەرییا بکارئینانا ستراتیژییا پۆلا بەروڤاژی لسەر وەرگرتنا تێگەهێن ڕێزمانا کوردی لدەڤ قوتابییێن پۆلا حەفتێ بنەڕەت - YAHSEEN, NECHIRVAN ABDULLAH; Saeed, DIYAR Abdulkareem (Journal of Duhok University, 2023)
ڤەکۆلینێ دیڤچوون لسەر کاریگەریا بکارئینانا ستراتیژییا پۆلا بەروڤاژی لسەر وەرگرتنا تێگەهێن رێزمانا کوردی لدەڤ قوتابییێن پۆلا حەفتێ بنەڕەتی کرییە. ژ بۆ بدەستڤەئینانا ئارمانجێن ڤەکۆلینێ، دوو گریمانەیێن چنەی هاتنە دارێشتن و پشتبەستن لسەر رێبازا ئەزموونگەری هاتییە کرن. ب مەرەما سنووردارکرنا کۆمەلا ڤەکۆلینێ، دوو قوتابخانەیێن تێکەل (فەڕاشین و ڕۆژین) بمەرەم ل باژێرێ زاخۆ هاتنە هەلبژارتن. تەکنیکا سامپڵێ پشک كێشانا هەرەمەکی هاتە بکارئینان و ب ئەڤێ چەندێ، قوتابخانەیا فەڕاشین لگەل پۆلەکا 33 قوتابی وەک گرۆپێ ئەزموونگەری و قوتابخانەیا ڕۆژین لگەل پۆلەکا 25 قوتابی وەك گرۆپێ کۆنتڕۆلکار هاتنە هەلبژارتن. ڕێکارێن هەڤسەنگییێ دناڤبەرا هەردوو گرۆپان د هژمارەکا گۆڕاواندا هاتنە بکارئینان. تاقیکرنەکا (30) بڕگەیی وەک ئالاڤێ ڤەکۆلینێ هاتە دارشتن و خەسلەتێن سایکۆمەتری ژبۆ هاتنە دەرئێخستن. تاقیکرن ل پاشییێ بۆ مەرەما  پیڤانا ئاستێ قوتابییان لدۆر وەرگرتنا تێگەهێن ڕێزمانا کوردی پشتی جێبەجێکرنا پلانێن فێرکرنێ هاتە ئەنجامدان. داتایێن هاتینە خڕڤەکرن، برێکا SPSS هاتنە شرۆڤەکرن. ئەنجام وەسا خوەیا بوون کو جوداهییەکا ڕاماندارییا بەرچاڤ د ناڤەندێ نمرەیێن تاقیکرنا وەرگرتنا تێگەهێن ڕێزمانا کوردی د ناڤبەرا قوتابییێن هەردوو گرۆپاندا هەبوو ب بەرژەوندییا گرۆپێ ئەزموونگەری. دەرئەنجام گەهشتنە ئەوێ چەندێ ستراتیژییا پۆلا بەروڤاژی بشێوەیەکێ بەرچاڤ کاریگەرتر و گۆنجایترە ژ ڕێکا ئاسایی د وەرگرتنا تێگەهێن ڕێزمانا زمانێ کوردیدا. ئەڤێ ستراتیژییێ شییا ب هەمان ئاست مفای بگەهینیتە قوتابییێن کچ و کوڕ د گۆڕاوێ وەرگرتنا تێگەهاندا