هه‌لویستێ هنده‌ك وه‌لاتێن ئه‌وروپى ژپه‌نابه‌رێن كورد ل ئیرانێ 1974- 1977 - MAHMOOD, FATTAH M.; AHMED, FARHAD M. (Journal of Duhok University, 2023)
دۆزا په‌نابه‌رێن كورد، ئه‌وا ل سالا دۆماهیێ ژ ژییێ شۆره‌شا ئه‌یلولێ و سالێن دویفدا سه‌رهه‌لداى، ئێك ژبه‌ربلاڤترین رویدانان بوو لسه‌ر ئاستێ دۆزا گه‌لێ كورد دناڤ ناڤه‌ندێن سیاسى و رۆژنامه‌ڤانیا هه‌رێمى و جیهانى دا. ئه‌ڤ رویدانه‌ پشتى حكومه‌تا عیراقێ ل ئادارا 1974 ئێك لایه‌نه‌ یاسایا ئوتونومى راگه‌هاندى و سه‌ركردایه‌تییا شۆره‌شێ لسه‌ر رازینه‌بووى، په‌یدابوو. له‌وا دووباره‌ شه‌رى دناڤبه‌را سوپایێ عیراقێ و پێشمه‌رگێن شوره‌شێ دا ده‌سپێكر، دئه‌نجامدا نێزیكى (200) هزار كورد ل وولاتێ ئیرانێ بوونه‌ په‌نابه‌ر. هژماره‌ك ژوان برێكا كومسیونا په‌نابه‌ران یا سه‌ر ب نه‌ته‌وێن ئێكگرتیڤه‌ (UNHCR) پێشكێشى مافێ په‌نابه‌ریێ ل وولاتێن رۆژئاڤا كرن. ئه‌ڤ ڤه‌كولینه‌ دێ لێگه‌ریانێ لدۆر هه‌لویستێ وه‌لاتێن ئه‌وروپى به‌رامبه‌ر په‌نابه‌رێن كورد ل ئیرانێ كه‌ت.