نواندنا دەنگی د هۆزانا جزیریدا (ل دویڤ تیۆرا زمانییا مۆریس گرامون)ی - ABDULLAH, ABDULSALAM NAJMADDIN (Journal of Duhok University, 2020)
پوختەئارمانجا زمانڤانییێ‌ ژ شڕۆڤەكرن و ڕاڤەكرنا دەقی گەهشتنە ب واتایێ‌، لەورا زمانڤانی ڤەكۆلینێ‌ ل هەموو ئەوان هۆكارێن دەورووبەر دكەت كو كاریگەر لسەر پەیدابوونا واتایێ‌ هەیە. ئێك ژ ئەڤان ئەگەرێن گەهشتن ب واتایێ‌ ئاستێ‌ دەنگییێ‌ دەقییە. ب دەربڕینەكا دی د ناڤبەرا ئاستێ‌ دەنگی و واتایا دەقیدا هەڤئاهەنگییەك هەیە. بۆ ڤەكۆلین ل فۆنەتیك-فۆنۆلۆژییا دەقی ئَەم نەچارین باسی دووبارەكرنا كۆنسۆنانت و ڤاولان و ڕۆلێ‌ ئەوان د بەرهەمهینانا دەقیدا بكەین. (مۆریس گرامون)، بابەتێ‌ نواندنا دەنگان د دەق و دەورووبەرێ‌ ڕستێدا دەردبڕیت و ئەوێ‌ مینا تیۆرەكێ‌ پێشكێش دكەت. مۆریس باسی پەیوەندییا دناڤبەرا سرۆشتێ‌ دەنگان، بلێڤكرن و دووبارەكرنا دەنگان و پەیوەندی گونجانا ئەوان ل گەل ناڤەرۆك و ئەو پەیاما كو هەلگرتی دكەت و ب ئەڤێ‌ ڕێكێ‌ دهێتە جەختكرن.ئارمانج ژ ئەڤێ‌ ڤەكۆلینێ‌ نیشاندان و شڕۆڤەكرنا تیۆرا نواندنا دەنگییا (مۆریس گرامون)ییە لسەر هۆزانا مەلایێ‌ جزیری. ب ئەڤی ڕەنگی ڤەكۆلەر دێ‌ پێكولێ‌ كەت ئەڤێ‌ تیۆرێ‌ بدەتە نیاسین و د هەمان دەمدا دێ‌ نیشاندەت كا نواندنا دەنگی د هۆزانا مەلایێ‌ جزیریدا ب چ شێوەیەكییە.