رەنگڤەدانا بونیاتێ‌ میلۆدرامایێ‌ د تێكستێ‌ شانۆیدا، شانۆگەریا (هەڤركی) وەك نموونە - IBRAHIM, ARAM YOUSIF; HAMI , BANGEEN IBRAHIM (Journal of Duhok University, 2020)
پوختەسەرهلدانا میلۆدرامایێ‌ د وەلاتێن رۆژئاڤایدا وەك پێدڤیاتیەكا جڤاكی و پركرنا بوشایا هونەری و ئەدەبی بوویە، ئارمانجا سەرەكی ژێ‌ ب رەوشتكرنا جڤاكی بوو. بەلێ‌ د جڤاكێ‌ كوردیدا شانۆگەریێن سەر ب ڤی جۆریڤە وەكو پێدڤی بەرچاڤ ناكەڤن، لەورا مە هەولدایە نێزیكترین تێكستێ‌ شانۆیی بۆ ڤێ‌ مەرەمێ‌ هەلبژێرن و ل گەل بنەمایێن میلۆدرامایێ‌ هەمبەربكەین، مەرەم ژ ڤێ‌ چەندێ‌ ئەوە بنەمایێن میلۆدرامایێ‌ (وەكو د شانۆگەریێن رۆژئاڤاییدا هەین) د ناڤ تێكستێ‌ شانۆیا كوردیدا دیاربكەین. بەلێ‌ ل ڤێری هندەك پرسیار پەیدادبن، ژ وانا: ئەگەرێن كێم بكارهینانا ڤی جۆری د شانۆیا كوردیدا چنە؟ هەلبەت ئەڤ چەندە ڤەدگەریت بۆ نە ئاشنابوونا شانۆڤانێن كورد بۆ ڤی جۆری و هەردیسان نەبوونا هولێن تایبەت و ئالاڤێن شانۆیی یێن پێدڤی. پرسیارا دیتر ئەوە، ئەرێ‌ جڤاكێ‌ كوردی پێدڤی ب ڤی جۆری هەیە، یان نە؟ بێگومان هەبوونا هەر جۆرەكێ‌ شانۆگەریان رۆلەكێ‌ گرنگ د هوشیاركرن و رەوشەنبیركرنا جڤاكاندا دگێریت. لەورا هەبوونا ڤی جۆری ب پێدڤی دزانین و ب تایبەت رەگەزێن وەك موزیك و سترانگوتن تێدا یا زاڵە كو د ناڤ جڤاكێ‌ مەدا ئەڤ رەگەزە د ناڤ تەخا زارڤەكەراندا یا بەربەلاڤە ب تنێ‌ پێدڤی ب پەروەردەكرن و فێركرنێنە. ڤەكۆلینا مە ل ژێر ناڤونیشانێ‌ (رەنگڤەدانا بونیاتێ‌ میلۆدرامایێ‌ د تێكستێ‌ شانۆیدا، شانۆگەریا (هەڤركی) وەك نموونە)، د ڤێ‌ ڤەكۆلینێدا مە هەولدایە ل سەر گریمانەیەكێ‌ كاربكەین كو تێكستێ‌ شانۆیی یێ‌ كوردی شیایە هەتا چ رادە بنەمایێن میلودرامایێ‌ بخۆڤەبگریت؟ هەروەكو ئەڤ ڤەكۆلینە دێ‌ دیاركەت و هندەك بنەما ب ئاشكەرایی دیاردبن و هندەكێن دیتر ب كارنەهاتینە.