ره‌نگڤه‌دانا ره‌گه‌زێن روونبێژیێ د رۆمانا (سۆتنگه‌ه)یا(بلند حمه‌مه‌د)یدا - TAHER, NIZAR SALMAN (Journal of Duhok University, 2020)
ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ هه‌ولدانه‌كه‌ ژ بۆ دیاركرنا چه‌وانیا به‌رجه‌سته‌بوونا ره‌گه‌زێن روونبێژیێ دناڤ تێكستێ رۆمانێدا و كانێ هه‌ر ره‌گه‌زه‌ك شیایه‌ تاكو چ راده‌، واتایا تێكستێ رۆمانێ لناڤخوه‌ بگریت.ره‌وانبێژى بگشتى و روونبێژى بتایبه‌تى زێده‌تر دناڤ ڤه‌كۆلینێن ره‌خنه‌یێن ئه‌ده‌بیدا لسه‌ر تێكستێ هۆزانێ هاتیه‌ تایبه‌مته‌ندكرن،به‌ىڵ د راستێدا ژانڕێن دیێن ئه‌ده‌بی ژى ژ به‌رجه‌سته‌بوونا ئه‌ڤى ره‌گه‌زێ هونه‌رى د ڤاالننی و بتایبه‌ت تێكستێ رۆمانێ كو ب باشى هه‌بوونا خوه‌ دناڤدا به‌رجه‌سته‌دكه‌ت. د ئه‌ڤێ ڤه‌كۆلینا بناڤونیشانێ)ره‌نگڤه‌دانا ره‌گه‌زێن روونبێژیێ د رۆمانا- سۆتنگه‌ه- یا بلند حممه‌دیدا( مه‌ باگراوه‌نده‌ك تیۆرى لدۆر زاراڤ و تێگه‌هێ روونبێژیێ نیشاندایه‌ و مه‌ هه‌ر چوار ره‌گه‌زێن روونبێژیێ ژى باسكرینه‌.د ته‌وه‌رێ پڕاكتیكیدا،مه‌ منوونێن پڕاكتیكى لدۆر هه‌ر چوار جۆرێن روونبێژیێ ژناڤ تێكستێ رۆمانا ناڤربى پێشكێشكرین و بۆ مه‌ خویا بوو كو لێكچواندن زێده‌تر ژ هه‌مى ره‌گه‌زێن دیرت دناڤ تێكستێ ئه‌ڤێ رۆمانێدا هاتیه‌ و خوازه‌ ل ریزا دووێ و خواسنت ل رێزا سیێ و دركه‌ژى لدوماهیێ دهێت.ئه‌ڤ ره‌گه‌زه‌ شیاینه‌ ده‌الله‌ته‌كا ڤه‌شارتیا مه‌زنا تێكستێ رۆمانێ لنافخوه‌ بگرن كو باسێ ژ ئه‌وان ئێش و ئازاران دكرن یێن كو كه‌سنی بێگونه‌ه دناڤ زیندانێن ریژێما به‌عسیدا د ديتن.