ناڤونیشان د ڕۆمانێدا، ڕِۆمانا (داویا شەڕڤانەكى) یا نڤێسەر (عسمەت محەمەد بەدەل) وەكو نموونە - BRENDAR, NAZDAR ARIF (Journal of Duhok University, 2021)
ئەڤێ ڤەكولینێ هەوڵ دایە بابەتێ ناڤونیشانێ دەقێ ئەدەبى، ب ڕەنگەكێ تیورى بدەتە دیاركرن. پاشى ب ڕەنگەكێ پراكتیكى ناڤونیشانێ ڕۆمانا (داویا شەڕڤانەكى) شرۆڤە بكەت، چونكى ناڤونیشان وەكو ڕەگەزەكێ هونەرى دناڤ دەقێ ئەدەبى بگشتى و د ڕۆمانێدا بتایبەتى، كاریگەرییەك مەزن هەیە ل سەر ناڤگرتنا دەلالەتا ڤەشارتىیا دەقێ ڕۆمانێ، ڤەكۆلەر دێ شێت ب ڕێكا شرۆڤەكرنا ناڤونیشانێ ڕۆمانێ ئەوێ واتەیا ڤەشارتییا دناڤ دەقیدا هەى ئاشكەراكەت. مە د ئەڤێ ڤەكۆلینا ب ناڤونیشانێ ناڤونیشان د رۆمانێدا، رۆمانا (داویا شەڕڤانەكى) یا نڤێسەر (عسمەت محەمەد بەدەل) وەكو نموونە، بابەتێ ناڤونیشانى ژ لایێ تیورى دایە خویاكرن. باسێ زاراڤ و تێگەهـ و ئەرك و بنیات و جورێن ناڤونیشانى كرینە. پاشى ئەم چووینە سەر تەوەرێ پراكتیكىیێ ڤەكولینێ و مە ئەرك وهەردوو بنیاتێن كویر و سەرڤەیێ ناڤونیشانێ ڕۆمانێ شرۆڤەكرینە. بۆ مە دیاربوو كو ناڤونیشانێ ڕۆمانێ شیایە پرانییا دەقێڕۆمانێ بخوەڤە بگریت. دەلالەتا هەردوو بنیاتێن (كویر) و (سەرڤە) یێ ناڤونیشانێنڕۆمانێ شیاینە ببنە تەمامكەرێن ئێك و دەربڕینێ ژ خەبات و قوربانیدانا كەسایەتییا سەرەكییا ئەڤێ ڕۆمانێ بكەت كو (كوڤانە).